Investering

Winest, Bordeaux En Primeur 2023

Winest turen, Bordeaux årgang 2023, En Primeur systemet og et indblik i arbejdet med at sikre sig adgang til de rigtige aftaler og vine...

Steffen Ballegaard Juul

Steffen Ballegaard Juul

Chief Marketing Officer

Winest er for nylig hjemvendt fra vores årlige tur til Bordeaux, hvor vi har været tilstede sammen med en lille gruppe af vores investorer, for på forkant at få adgang til de begrænsede releases og dermed mulighed for at sikre os nogle af de mest eftertragtede vine, inden de tappes og frigives til markedet.

I denne artikel vil vi give en kort intro til La Place de Bordeaux, En Primeur systemet og 2023 årgangen, men i lige så høj grad zoome ind på vores tur til Bordeaux og give et indblik i hvordan sådan en tur planlægges og gennemføres…det er ”hårdt” arbejde med masser af slotsbesøg, négociant/partner-møder og vinsmagninger.

La Place de Bordeaux og En Primeur
Bordeaux En Primeur er måske årets største vin-event…det er tidspunktet, hvor de store Bordeaux-huse igennem La Place de Bordeaux gør deres vine tilgængelige for det globale marked. La Place er basalt set et komplekst distributionssystem, der består af over 300 négocianter, eller vindistributører, som sælger Bordeaux-vine til købmænd i hele verden, som derefter sælger vinene videre til aftagere eller som i Winests tilfælde, køber ind til vinporteføljen.

…Systemet opstod i sin tid for at medfinansiere, at slottene kunne indkøbe de bedste fade til lagringen, samt at understøtte den lange lagring og den økonomiske belastning der var forbundet med denne. I dag er En Primeur i høj grad en importørs mulighed for at sikre sig adgang til de slotte/vine man ønsker (og selv her er der ingen garantier for, at man kan få hvad man ønsker) til de umiddelbart mest attraktive priser.

Da man, som investor, altså er med til at medfinansiere vinslottenes produktion og dermed også tager en vis risiko ved at binde sine penge, så er der også en forventning om, at ens tidlige En Primeur-investering bliver mere værd både kort- og langsigtet…denne forventning er dog ikke helt blevet fuldt ud indfriet de sidste par år; det vender vi tilbage til senere…

Winest – vores tur og 2023 årgangen
La Place de Bordeaux er altså stedet man skal være, hvis man ønsker, at dels danne sig sit eget indtryk af den aktuelle årgang igennem diverse smagninger og dels få de bedste muligheder for at indgå aftaler og få adgang til de ønskede vine.  

…Så selvfølgelig var Winest afsted på en nøje planlagt tur, tæt pakket med aftaler og smagninger. Sammen med en lille gruppe af vores investorer, så var vores CBO, Casper Næss-Schmidt og Founding Partner, Claus Brandstrup med fra Winest; Denne artikel er baseret på en række spørgsmål stillet til Claus og Casper om turen til Bordeaux og 2023 årgangen. Forhåbentlig giver den et godt indblik i vores arbejde med at sikre sig adgang til de rette Bordeaux-vine og belyser samtidig både potentialet og udfordringerne ved Bordeaux En Primeur-systemet anno 2023 set med vores øjne.

Hvad kendetegner overordnet 2023 Bordeaux-årgangen?
Flere eksperter peger på, at man ikke kan tale om 2023 årgangen som værende én årgang. Det kan lyde som et lidt underligt udsagn, men helt grundlæggende, så var 2023 en rigtig vanskelig årgang, hvor der blev kæmpet med både frost, forskellige vin-sygdomme, hede, pludselige og voldsomme regnskyl med efterfølgende og ødelæggende meldug (skimmel/mug). Derfor er 2023 på mange måder ”the perfect storm” og de mange vanskelige forhold ramte ovenikøbet de forskellige vingårde og områder meget forskelligt og på forskellige tidspunkter.  

Man oplever især en stor forskel på højre- og venstrebredsvine, hvor højrebredden (Merlot domineret) blev hårdere ramt af bl.a. regnskyl og meldug; Det betød at mange højrebreds-vingårde høstede deres druer før de var fuldt modne, hvilket medførte mindre udviklede og komplette vine. De Cabernet Sauvignon-styrede ventrebredsvine havde derimod bedre vejrmæssige betingelser og vinhusene kunne derfor vente længere tid med at høste druerne, hvilket resulterede i mere balancerede og ”færdige” vine. Vinkritikere Jane Anson har lavet en top ti liste over de aktuelle Bordeaux-vine, hvor de fire øverste på listen alle er venstrebreds vinhuse: Haut-Brion, Lafite Rothschild, Mouton Rothschild, og Pontet-Canet. Hun giver dem ovenikøbet alle sammen karakteren 98-100 point, hvilket tydeligt indikerer, at hun ser 2023 årgangen som en ”Cabernet Sauvignon årgang”.

Kort opsummeret, så var de strategiske beslutninger i marken altså ekstremt vigtige; Mange vinhuse ændrede kurs flere gange undervejs og det var således de dygtigste slotte og dem der havde bedst adgang til den krævede arbejdskraft på de rette tidspunkter, der leverede de bedste resultater.

Smags- og kvalitetsmæssigt er det er også svært at sige noget helt entydigt om 2023 årgangen, da udsvinget er relativt stort fra det ene vinhus til det andet. Kvaliteten rangerer ikke på højde med 2022, men udbyttet er til gengæld meget større; Skal man alligevel forsøge at sige noget generelt årgangen, så kan man pege på en markant tannin og fremtrædende syre, der tilsammen fremstår balanceret; det er ikke en specielt koncentreret årgang, men den fremstår elegant, frugtig, ”rig” og frisk. I vintermer taler men om en årgang, der rangerer et sted imellem ”good to very good”, men der er absolut også stort potentiale og store oplevelser at finde når man kigger godt efter. Den anerkendte vinkonsulent Axel Marchal udtaler i et interview (frit oversat)

Den største fare ved 2023-årgangen er, at den potentielt kan blive overset, fordi den følger efter den fantastiske 2022-årgang, men det ville være en fejl. Jeg vil helt sikkert have 2023 flasker i min kælder og det understreger det faktum, at vi en gang for alle skal glemme, at en stor årgang ikke behøver at være ligetil.*

*Artikel: The 2023 Vintage, through the eyes of …Eric Boissenot, Thomas Duclos, Axel Marchal - consultant winemakers.

Hvad var forventningerne før afgang til Bordeaux til 2023 årgangen?
Da vi løbende har fulgt med i hele 2023 processen, så var vores forventninger til årgangen, at den nok ville minde om den svære årgang 2021 og lidt mindre om årgang 2022, som generelt set bliver betragtet som en stor årgang.

Vores forventninger blev dog heldigvis gjort en til skamme, da niveauet generelt set var højt og kvaliteten på vinene en del bedre end sammenligningen til 2021. Som beskrevet ovenfor, så har de vinhuse, der har været dygtige (og heldige) til at lave de rigtige strategiske valg i marken på de rigtige tidspunkter, leveret vine af høj kvalitet. Den relativt høje syre og lave alkohol får vinene til at fremstå som friske og elegante. De er præcise men har ikke helt den samme dybde og koncentration som man oplevede med 2022 årgangen; På baggrund af de vanskelige vejrmæssige forhold for årgangen, så er det dog virkelig svært at generalisere, da bundniveauet for de vinhuse, der har truffet strategiske forkerte valg i marken, er lavere end normalt.

Program for turen
Når man skal afsted til En Primeur, så er det på ingen måde en badeferie…Vi tog afsted søndag morgen og kom hjem igen fredag aften. Undervejs besøgte vi ca. 25 vinslotte, afholdte utallige møder og smagte os igennem over 400 vine. Dette kræver selvsagt en nøje planlægning og nogle særdeles gode kontakter ift. at få lavet de rigtige aftaler, på de rigtige tidspunkter, med de rigtige vinslotte; Derfor var vores tur planlagt i tæt samarbejde med vores gode négociant-partnere i Bordeaux – det er dem der sidder med de bedste og direkte kontakter til vinslottene og det er derfor tæt på umuligt at få lavet et stramt program, hvor de forskellige besøg og smagninger ligger som perler på en snor, uden deres involvering.

Der var naturligvis en masse slotte, som var et ”must” for os at besøge, og for at sætte navn på nogle af dem, så slog vi bl.a. vores vej forbi Brane Cantenac, Beychevelle, Pichon Comtesse, Mouton Rotschild, Lafite Rotschild, Cos d’Estounel, Haut-Brion, Pape Clement, Domaine de Chevalier, Smith Haut Lafite, Carmes Haut -Brion, Cheval Blanc, Figeac, Ausone, Pavie, Troplong Mondot.

Det fantastiske ved disse besøg er, at man ofte bliver modtaget af selve ejeren eller wine make’eren direkte; dermed får man altid den optimale introduktion til både vingården, historien, vinen og selve smagninger. Det er uvurderligt ift. at danne sig sit eget indtryk af årgangen og folkene bag vinen og derfor et forhold, som vi sætter stor pris på.

Hvis vi skal opsummere vores program helt kort, så havde vi i runde tal 5-6 slotsbesøg om dagen fra mandag til torsdag, planlagt så vidt som muligt ift. de forskellige geografiske placeringer i Bordeaux. Frokoster og middage var ligeledes planlagt i forvejen, så man kunne afholde frokostmøder og få mødt de rette mennesker. Udover slotsbesøg, så deltog vi også i to større smagninger afholdt af to af vores négociant-partnere Joanne og CVBG…så alt i alt et tæt pakket program, der var optimeret efter at få både mødt og smagt så mange og så meget som overhovedet muligt.

Vi kunne ikke have presset én yderligere aftale ind i programmet :) men vi kom til gengæld også tilbage med den bedst mulige indsigt i, hvilke vine vi ser det største potentiale i…og som vi samtidig har sikret os de bedste forudsætninger for at få adgang til.

Hvad var de største vin- og producentoplevelser på turen?
Som nævnt i begyndelsen af artiklen, så bød/byder 2023-årgangen på mange store vinoplevelser og potentialet er i den grad til at se….det er vanskeligt, at generalisere på tværs af producenter og forskellige vine, men blandt de chateau’er, der stod frem som ekstra interessante og som vi selv ”ratede” højt i vores bedømmelser, skal nævnes: Montrose, Carmes Haut-Brion, Smith Haut Lafite, Haut-Brion, Ausone, Cheval Blanc, Pavie og Pichon.

Der var flere store vinoplevelser og uden at komme nærmere ind på det, så har vi på baggrund af vores besøg og smagninger lavet vores eget rating-system; Det kommer til at danner grundlag for den ønskeliste af vine, som vi i nærmeste fremtid skal købe ind efter…hvis prissætningen altså lander det rigtige sted ift. kvalitet.

Hvad er den overordnede forventning til prissætningen, når den kommende kampagne løber af stablen?
Hele Bordeaux En Primeur-systemet befinder sig i år i en noget usikker periode; De seneste års kampagner har indtil videre ikke har givet en speciel stor forrentning og som der fleste ved, så har Bordeaux-vine igennem en længere årrække været særdeles højt prissat…og måske endda for højt? Vores forventninger til 2023 prissætningen har således været præget af en holdning til, at markedet for Bordeaux skal korrigeres ned, og mere præcist ledte/leder vi efter reduktioner i priserne (ift. seneste år) på minimum omkring -20-40% ud fra en general betragtning.

I skrivende stund er priserne begyndt at tikke ind i stor stil og langt de fleste priser lander netop i vores ”forventningsspænd”. Som eksempel kan nævnes, at Léoville Las Cases ramte markedet med en prissætning på -40% og Lafite Rothschild med -31,7%. Det lader altså til, at vores antagelser er retvisende og dermed potentielt åbner op for nogle interessante købsmuligheder.

Når dette er sagt, så er 2023 priserne, grundet de seneste års himmelflugt, stadig at betragte som relativt høje. 2022 var som tidligere nævnt en super god årgang og priserne tilsvarende høje…derfor, med en gennemsnitlig nedgang i priserne på -30%, så er 2023 priserne generelt set stadig relativt høje. Visse back vintages, eksempelvis 2019, bliver i dag handlet til lavere priser og man skal derfor have med i sine overvejelser, at det i nogle tilfælde er muligt at købe op i back vintages til lignende priser som 2023 En Primeur-priserne.

Kort sagt, så forholder vi os generelt set afventende, da vi vurderer, at priserne fortsat vil svinge – vi mangler således stadig at se, hvordan det bredere marked reagerer, før vi låser os fast på alle købsaftaler.

Potentialet i En Primeur 2023
Man kan stille sig selv spørgsmålet: Er 2023 årgangen, hvor bordeaux En Primeur for alvor matcher/rammer markedet igen?

Grundet de seneste års dekobling imellem release-priser og forventede prisstigninger, så er der i år, i den grad brug for, at Bordeaux En Primeur rammer et prisleje, som bliver accepteret af det sekundære marked. For at fundamentet for En Primeur-systemet ikke skal kollapse, er det således en nødvendighed igen at ramme et leje, hvor release-pris, kvalitet, udbud, efterspørgsel og forventede prisstigninger går op i en højere enhed.

En Primeur kampagnen er nu et par uger gammel og tendensen er fra vores perspektiv meget positiv (trods enkelte aktørers kritiske holdninger). Med dette års udmeldte prisreduktioner (i forhold til 2022 årgangen), så er potentialet for specifikke 2023-vine meget lovende. Når man analyserer vinene ud fra en fair-value-metodik*, så ser markedet rigtig spændende ud og vi er nedenstående dykket ned i Chateau Lafite Rothschild (som er et eksempel blandt mange), hvor man tydeligt ser potentialet i 2023 årgangen.

Release-prisen for Chateau Lafite Rothschild 2023 blev frigivet 31,5% under sidste års (2022) release-pris, hvilket er på niveau med 2019-årgangen, som kom ud historisk billigt. Der er allerede nu stigende priser i det sekundære marked for 2023 årgangen, hvilket indikerer, at markedet har taget godt imod dette.

Grafen nedenfor angiver markedspriser og kritikerpoint for de seneste 10 årgange (i dette tilfælde kritikerpoint fra Lisa Perotti-Brown) og den sorte streg repræsenterer den historiske sammenhæng mellem disse parametre. Som man kan se, så har Chateau Lafite Rothschild 2023 fået 98 kritikerpoint og har en nuværende markedspris på €473. På trods af at prisstigninger på årgangen allerede har indfundet sig, så viser springet fra 2023-markeringen og til den sorte streg altså tydeligt det fortsatte potentiale for årgangen holdt op imod tidligere årgange. Her er det interessant at kigge på 2019 årgangen (som jo kom ud på samme niveau som 2023 årgangen). Prisen på denne årgang har ligeledes haft en positiv tendens siden release og er steget med 40-50%, hvilket understøtter hele ideen med En Primeur systemet (nemlig at man får en rabat p.gr.a. at man committer sig til køb inden vinen frigives til markedet). Samtidig kan det ses, at den har et dyrere prispunkt end 2023 årgangen på trods af en dårligere rating. Desuagtet så er den fortsat billigt prissat ift. den sorte streg (prispunktet ligger under stregen). Dette understreger igen attraktiviteten af 2023 årgangen på nuværende lave prisniveau, så man kan roligt have høje forventninger til et positivt afkast.

Sammenlignes med 2016 årgangen, som i kvalitet (kritiker-rating på 98) er identisk med 2023, så er potentialet for prisstigninger endnu mere udtalt.

Vi har analyseret mange andre vine fra 2023-årgangen, der viser den samme tendens, så vi er meget positive ift. til at lave de helt rigtig indkøb i år. Investeringspotentialet er i den grad til stede.  

Samlet set så lytter vi naturligvis til bekymringer om, hvorvidt 2023-prisreduktionen er nok til at genetablere tilliden og troen på, at Bordeaux En Primeur-systemet er en fordel for aktørerne på det sekundære marked; Samtidig så har vores first-hand-oplevelser af årgangen, samt vores analyser af de vine vi er interesseret i, bekræftet os i, at der er god mulighed for at lave nogle rigtig gode investeringer. Vi ser lyst på 2023-årgangen og glæder os til at følge udviklingen på markedet og sikre os de helt rigtige vine til vores portefølje.

Hvis du vil høre mere om Winest og vores arbejde med at lave de helt rigtige vininvesteringer, så kan du tage fat i os lige her

*"Fair value-metodik" refererer til en tilgang til vurdering af investeringsvin, der søger at fastslå en retfærdig værdi for vinen baseret på aktuelle markedsforhold og andre relevante faktorer. Denne metode indebærer normalt en grundig analyse af markedet for lignende vine, herunder salgspriser for sammenlignelige vine af samme type, årgang, kvalitet og tilstand.
Fair value-metodikken kan også inddrage vurderinger fra kritikere, anmeldere, eksperter eller vinskribenter, der har indsigt i markedet og kan give en professionel vurdering af vinen.

Tilmeld nyhedsbrev

Få de seneste opdateringer om Winest og vininvestering!