2022 En Primeur - en Winest analyse

2022 En Primeur har på mange måder været bemærkelsesværdig...høje prisfastsættelser, drama blandt négocianter og stor kvalitet i vinene.
Steffen Ballegaard Juul
June 20, 2022
-
Investering

Med udgangen af juni 2022 er den store og længe ventede En Primeur-kampagne så småt ved at runde af; en intens kampagne der har givet négocianterne samt vinslottene indtil flere nye rynker, da prissætningen samt volumener, har været det helt store omdrejningspunkt for ophedede diskussioner, der har nået et niveau som var det nærmest religiøst betonet.

Bordeaux slottene har, som alle andre i branchen generelt, været ramt af inflationen og ved den store En Primeur-kampagne så denne problemstilling også dagens lys, da en af de første store slotte, Angelus, frigav deres 1.tranche pris med mere end 30 % prisstigning sammenlignet med 21’. Der gik et ramaskrig gennem négocianterne og da næsten alle andre vinslotte fulgte med, var den verbale borgerkrig nærmest uundgåelig – vi må ikke glemme at det er franskmænd vi har med at gøre.

Alt dette sagt, så har vinslottene for alvor også noget at have det i, for JA inflationen spiller en rolle, men kvaliteten er uforenelig sammenlignet med de sidste mange årgange; Bevares 15’, 16’, 18’, 19’ og 20’ er ligeledes store årgange, men 22’ har et helt særligt karakteristikum. Årgangen er en af de varmeste og tørreste i nyere tid og vi skal helt tilbage til 2003 før vi finder tilsvarende forhold. Det var en årgang, som var udskældt for netop de alt for ’store’ vine der i særdeleshed manglede syre og spændstighed, men 22’ har om nogen bevist, præcist hvor dygtige de nymoderne winemakere er til at tilpasse sig de klimatiske omstændigheder i form af beskæringsmetoder, selection Massale, tidspunkt for høst og det faktum at ældre vinstokke, generelt klarer sig bedre, da stokkenes rodnet stikker dybere og at de rent genetisk har større diversitet end nyere vinstokke. Det koster dog på udbyttet og man har gennemsnitligt oplevet at have 20 % mindre most end tidligere årgange - det fordrer kvaliteten i dette tilfælde, men ikke den endelige pris.

Citaterne omkring EP 2022 er allerede mange og nedenstående har vi fremhævet nogle af de store internationale vinskribenters reflektioner omkring årgangen:

This is the 40th year I have tasted barrel samples in Bordeaux, but I have never come across anything like the 2022 vintage. It was one of the hottest and driest growing seasons in the history of France’s most famous wine region, yet it produced thousands of opulent and structured but still fresh and balanced wines. For me personally, it sets a new benchmark for Bordeaux after my first reference vintage for the region from barrel, 1982!
James Suckling
A Miraculous and truly exceptional vintage...Having tasted around 400 wines (though with a few more still to come), I am now utterly convinced that this is the very best vintage that I have had the privilege and honour to taste en primeur.
The Drinks Business, Colin Hay
Bordeaux has produced some monumental wines in 2022
Robert Parker

Selv var vi en lille udvalgt skare afsted med Winest fanen til La Place de Bordeaux og vores egne reflektioner går i retning af, at i særdeleshed kommunerne Pessac-Leognan, Margaux, samt St. Julien udmærkede sig bredt og kritikerne har da også fulgt trop i disse overvejelser. Slottene med adgang til en jord, der kunne bevare det sparsomme vand eller slottene med ældre vinstokke klarede sig umanérligt godt og bedømmer man bredt på årgangen, så har vi mange potentielle 100 points vine, selv blandt de mindre anerkendte vine. Begejstringen var stor blandt panelet og vi tør godt udtale, at det er en årgang, hvor man i høj grad kan fokusere på best-buys, da det kan betale sig at ” købe de små vine i de store årgange og de store vine i de små årgange”, hvis mantraet er mest muligt for pengene …og det er præcis sådan en årgang 2022 er.

Blandt vores personlige best-buys bør man kigge på Brane-Cantenac, Gruaud-Larose, Pontet Canet, Domaine de Chevalier og kigger vi på højre-bredden, så er vores best-buys D’Assault, Pavie Macquin, Troplong Mondot, Petit-Village og Rouget.

De største af vinene lever helt op til omdømmet og hér vil det være aldeles unfair at skulle vælge én fremfor en anden, da alle udmærker sig fra øverste hylde, men vrider i armen rundt på os for at komme med et par tips, så ville valget lande på, Chateau Palmer, Leoville-Las-Cases, Haut Brion, Ch. Canon, Figeac samt La Conseillante.

Står den på hvid Bordeaux, hvilket for mange vinnyderes vedkommende er en stærkt overset perle, så vil vores klare anbefalinger gå på Domaine de Chevalier, Pape Clement samt Smith Haut Lafitte.

Kigger vi i retning af de søde vine, så stod specielt Suduiraut frem som et soleklart eksempel på præcis, hvordan stor ædelsød sauternes skal smage – WOW. Den fulde EP 2022-liste er naturligvis meget længere og det skal understreges, at de vine som ikke er fremhævet stadig er rasende gode. Vores samlede Bordeaux En Primeur 2022 køb er baseret på data, vores bedste professionelle overbevisning samt mere end 450 vine der intenst er smagt, gensmagt og i flere tilfælde nydt til fulde.

Skal vi koge hele sværten ned til få ord, så er EP 2022 en årgang du ikke vil gå glip af i din personlige samling og da slet ikke en årgang, som du vil blive ked af at have liggende de næste mange år.

Bemærk at En Primeur, som det ligger i ordet, er en mulighed for at købe vinene før de lagres, sidenhen flaskes og til sidst får den ’rigtige’ pris i markedet og man skal derfor være opmærksom på, at vinene først distribueres til aftagerne i løbet foråret/sommeren 2025.

Systemet opstod i sin tid for at medfinansiere, at slottene kunne indkøbe de bedste fade til lagringen, samt at understøtte den lange lagring og den økonomiske belastning der var forbundet med denne. I dag er En Primeur i høj grad en importørs mulighed for at sikre sig adgang til de slotte/vine man ønsker (og selv her er der ingen garantier for at man kan få hvad man ønsker) til de umiddelbart mest attraktive priser.

Relaterede nyheder