Winest 2022 og et kig ind i 2023

På trods af finansielt udfordrede markeder, krig og inflation, så har investeringsvin igen vist sin evne til at performe selv i krisetider.
Steffen Ballegaard Juul
June 20, 2022
-
Investering

Det er ikke mange der kan sige, at de har haft et godt år i 2022…og på alle måder, så er vi i Winest præcis lige så bekymrede og forfærdede over både de geo-politiske og makro-økonomiske forhold som hele verden lige nu oplever; Men kigger vi udelukkende professionelt og helt faktuelt på de resultater som Winest har skabt i 2022, så har det været et rigtig godt år, som vi er meget tilfredse med.

Afkast
På trods af både finansielt udfordrede markeder, krig og inflation, så har investeringsvin igen vist sin evne til at ”performe” selv i krisetider. Vi taler ofte om, hvorledes afkastet på investeringsvin er mindre volatilt og påvirkelig af ydre omstændigheder end afkastet på andre aktivklasser, og hvorfor investeringsvin dermed er oplagt til at diversificere en bredere investeringsportefølje; med udelukkende positive månedsafkast i hele 2022, så har det virkelig vist sig at holde stik og en af de store fordele er således, at investeringsvin har været med til at sikre en tiltrængt stabilitet i porteføljen.

Winest har fra januar til og med december genereret et samlet afkast på +13,38% og nedenstående tabel viser hvordan de specifikke måneder har præsteret.

Tabellen indeholder også de stabile afkasttal helt tilbage fra vores opstart i marts 2021. Det er værd at nævne, i denne sammenhæng, at vores samlede afkast siden opstarten er på hele +35,5% efter omkostninger, hvilket er et resultat som vi er meget stolte af.


Markedet og vores største bidragsydere.
Generelt set, så har det igen i 2022 været de traditionelle regioner, der har præget investeringsbilledet både ift. værdi og mængde af handlede vine. Liv-ex online vinbørsen har lavet en liste over hvad de kalder ”Power 100”, som rangerer investeringsvinene pr. region, efter hvor mange vine de har med i denne top-100.

Nedenstående figur viser således, at Bourgogne, Bordeaux, Italien, Champagne og USA dominerer.

Det vil efter alt at dømme også være en tendens vi kommer til at se i 2023. Når det er sagt, så ser man lige nu også en diversificering af regioner, hvor man i højere grad oplever, at områder som Chile og andre ”new world”-regioner bidrager positivt til handlen med investeringsvin på diverse vinbørser.

Hvis vi zoomer ind på vores egen vinportefølje, så afspejles ovenstående billede ret godt. Vi har ligeledes en stor del af porteføljen allokeret mod vine fra de franske regioner, mens specielt også USA, Italien og Spanien er repræsenteret. Ser vi på enkeltvine i porteføljen, så er de største positioner Cristal rosé 2013, Cristal 2014, Chateau Petrus 2018/19 og de største bidragsydere til vores afkast i 2022 er Cristal 2013, Cristal 2014 og Soul of a Lion fra DAOU Family Estates i Califonien.

2023
Winest blev grundlagt i en tid (marts 2021), der for langt de fleste virksomheder og brancher har været yderst udfordrende, hvis ikke ligefrem ødelæggende, men på trods af de mange geo-politiske og økonomiske udfordringer, så har vi i 2022 (og siden start) leveret et meget stærkt afkast og samtidigt vækstet vores investorbase; sidstnævnte vidner om en tiltro til vores forretning og resultater, som vi er rigtig glade for og som vi arbejder hårdt for at vedligeholde og gro. Nye investorer betyder, at vi styrker vores økonomiske muskel og ”buying-power”, når vi skal ud at købe nye investeringsvine ind til porteføljen - vi står simpelthen med bedre kort på hånden, når vi skal indgå aftaler. Ligeledes har vi meget stort fokus på at sælge ud af porteføljen på de helt rigtige tidspunkter og derved direkte konvertere et godt salg til et positivt afkast.

Vi ser generelt lyst på fremtiden og bl.a. er vi overbeviste om, at investeringsvin forbliver mindre volatil and andre aktivklasser, knaphed på visse vine (f.eks. Bourgogne) vil i højere grad styrke efterspørgslen og åbne op for nye potentielle investeringsvine/producenter, end det vil hæmme de handlendes købelyst og endelig er den teknologiske udvikling værd at nævne, hvor flere og nye handelsplatforme vil give flere potentielle købere af investeringsvin adgang til markedet. Dette er blot et par eksempler, der giver os mod på fremtiden imens vi naturligvis samtidig er konstant opmærksom på de faktorer der kan påvirke vores branche, forretning og afkast negativt.

Via vores store netværk i vinbranchen, samt interne kompetencer har vi optimale forudsætninger for dels at udvælge de mest investeringsværdige vine, dels at etablere tætte købs-/producent-relationer og dermed sikre det gode køb, og dels at kunne afsætte vinen på de rette tidspunkter. Dette bevirker alt sammen, at vi ser frem til et 2023, der forhåbentlig bliver mindst lige så godt som 2022.

Vi sætter stor pris på at gå i detaljer og tale om vores resultater og forudsigelser om fremtiden, så kontakt os endelig, så vi kan vende spørgsmål, betænkeligheder og muligheder sammen: Kontakt os her

Relaterede nyheder