La Place de Bordeaux og En Primeur - en kort intro

La Place er et historisk netværk af købmænd og samlere, der har eksisteret i mere end 800 år.
Steffen Ballegaard Juul
June 20, 2022
-
Investering

Oprindeligt var La Place beregnet til kun at sælge vine fra Bordeaux, men siden 1998 har markedspladsen udviklet sig til at omfatte nogle af de mest prestigefyldte vine og vinhuse fra hele verden.

La Place de Bordeaux er basalt set et komplekst distributionssystem, der består af over 300 négocianter, eller vindistributører, som sælger vine der er produceret i Bordeaux til købmænd i hele verden, som derefter sælger vinene videre til aftagere eller som i Winests tilfælde, køber ind til vinporteføljen.

Dette system har fungeret i århundreder og er dermed en etableret og effektiv adgang til det globale marked for vinslotte og producenter. Négocianter distribuerer vinen så retfærdigt og så globalt som muligt og igennem et aktivt arbejde med et defineret antal producenter, så er vinens herkomst lettere at spore og dokumentere.

Disse forhold gør La Place til en hurtig og effektiv måde at distribuere vin til aftagerne på og af den årsag, så er systemet ikke længere kun er begrænset til topvinene fra Bordeaux. Størstedelen af Bordeaux-vinene bliver solgt gennem La Place i foråret under En Primeur*, men i september måned så kører La Place igen med en bølge af udgivelser af nye årgange af topvine fra ”New-world”-regioner og lande som f.eks. USA, Chile, Argentina og mange af Italiens supertoscanere.

Selvom La Places oprindelse kan virke forældet, så er dette distributionssystem den mest effektive måde at give producenter af investeringsværdi vin adgang til et globalt publikum af investorer og forbrugere og til gengæld giver vinentusiaster over hele verden mulighed for at få adgang til klodens mest eftertragtede vine.

*At købe En Primeur-vine betyder basalt set at "forudbestille" bestemte vine, der stadig er på tønder. Disse vine, der sælges eksklusiv told og moms, sendes efter anmodning til købere i mellem 18 måneder til tre år efter aftapning, hvis man ønsker at modtage fysisk levering.

De umiddelbare fordele ved at købe En Primeur kan overordnet koges ned til følgende; Du får adgang til begrænsede releases og dermed mulighed for at sikre dig nogle af de mest eftertragtede vine, inden de tappes og frigives til markedet. Potentielle rabatter kan opnås ved at købe En Primeur-vine, da de kan give en prisfordel i forhold til at vente med at købe flaskerne, når de er frigivet 2 år senere.

Herudover er kapitalstigning en vigtig faktor, da udbuddet af en specifik årgang svinder ind over tid og dens værdi dermed stiger på grund af knaphed, hvilket igen giver investorer mulighed for potentielt at sælge deres En Primeur-vine med fortjeneste og i Winest tilfældet, dermed at genere et godt afkast. Endelige skal nævnes kontrol med vinens herkomst; Køb af En Primeur vine sikrer den højeste kvalitet og autenticitet, da de købes direkte fra vingården, hvilket igen sikrer optimale opbevarings- og håndteringsforhold.

Der kan nævnes flere fordele ved En Primeur, men det er altafgørende, at man som deltager på La Place de Bordeaux og ved køb af En Primeur-vine har lavet et grundigt forarbejde og ved præcis hvor de gode mulighed ligger og ikke mindst, at man up-front har sikret dig adgang og booket møder via netværk og négociant-aftaler med de helt rigtige vine og vinhuse/producenter.

Relaterede nyheder